17 apr. 2013

5 lucruri pe care voiai să le știi despre canon dar ți-a fost scârbă să-ntrebi



tagline – lăsați copiii să-nvețe la mine


Un tânăr își citește poeziile la un cenaclu din provincie. Este apreciat de majoritatea participanților, oameni de rând, poeți necunoscuți, critici obscuri dar și câțiva dintr-ăia mai influenți. În urma evenimentului apar câteva cronici pe bloguri, siteuri și în cotidianul local. Întrebarea care se pune e următoarea: „A fost sau n-a fost canon?”

Pentru cei care au impresia că canonul este chestia aia inventată de Harold Bloom din greșeală, trebuie să menționăm că există o modalitate foarte simplă de a afla ce și unde este canonul. Tot ce trebuie să faceți este să deschideți un manual școlar. Iată canonul. Și iată și cele 5 lucruri pe care voiați să le știți despre canon:

5, 4. A turnat canonul la Securitate? Sau a fost în „Rezistența” din munți?

Canonul nu a turnat, din politețe. Cel mult a mai dat niște indicii vagi, de genul „Vezi că ăla s-ar putea să știe mai multe”.

3: Are simțul umorului? Face faze de-alea cu „Hai coaie c-am glumit”?

În general nu. Adică nu e ca un părinte care-și ia copilul în brațe, îi strânge nasul și-i zice „Ești în canon, nu mai ești în canon, ești în canon...” Și asta din simplul motiv că sunt orgoliile prea mari. De exemplu, vine unul și zice: „Moooaaa... să moară mă-sa cât de mișto e critica mea la poezia asta”, și asta se transformă într-o critică la un grup de poeți, o „generație”, un stil, o poezie. Nu-i zici copilului că nu știi, îi zici că e așa pentru că așa e, când o să se facă mare o să-nțeleagă. 

2. E cineva interesat de canon?

Poți cel mult să mimezi o urmă de interes la gândul că există, acolo, undeva, ascuns prin sertarul unui mare istoric literar așa cum numai Nicolae Manolescu era. Dar el își face treaba, greoi, vâscos și rece.

1. Cum arată?

De arătat arată în multe feluri, dar în general e invizibil. La întâlnirile oficiale ia forma dragonului din jocul Mario Bros. Semnalmente: are solzi verzi, coadă și scuipă flăcări pe nas. 

Pentru nelămuriri și informații suplimentare, accesați http://www.canonul.net/.


3 comentarii :

  1. Azi inca in cod, dar nu mai produc efecte penale, doar civile.
    ART. 205 CP
    Insulta
    Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte cu amendă.
    Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei persoane un defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.
    Art. 206.CP
    Calomnia
    Afirmarea sau imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoana la o sancțiune penală, administrativă sau disciplinară, ori disprețului public, se pedepsește cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă penală

    RăspundețiȘtergere
  2. dap, o sa ne dea canonu-n judecata

    RăspundețiȘtergere