27 ian. 2014

Despre dezamăgire, dezamăgitor



Am intrat la Litere pe la mijlocul listei cu înscriși și am absolvit tot pe-acolo. Deși am avut momentele mele bune, mereu m-am asigurat că într-un fel sau altul mă întorc în linia mediană la final, chiar după ce toată lumea se întreba dacă nu cumva de data asta n-o să mai fie așa, prietenii care mă felicitau pentru cine știe ce, părinții cărora le promiteam că o să-i mai sun după, să le spun cum a fost, profesorilor care aveau încredere în mine. Nu era nimic nou, literatura în general era de fapt ultimul domeniu în care mai puteam dezamăgi, cu toate celelalte terminasem de mult, urmând mai mult sau mai puțin cam același traseu.
Mi-o amintesc pe L. în timpul liceului, unde aveam la fel momentele mele bune urmate de multe altele foarte proaste, care se omogenizau toate în mediocritatea în care ne scăldam amândoi, ea conștient, eu mai puțin. Într-o noapte, după ce-am colindat toate barurile în care eram mereu ultimii clienți și urmăream cum se așezau scaunele pe mese, simțindu-ne mai îndepărtați cu fiecare nou scaun ridicat, învârtit și așezat la loc invers, cu fiecare nouă mișcare sigură a brațelor femeii care ștergea pe jos, cu fiecare privire a personalului somnoros și nemulțumit, după ce am părăsit pe rând toate aceste baruri, am ajuns în spatele blocurile unde ne jucam în copilărie.
La masa de ping-pong nu se mai putea juca ping-pong, rămăsese abandonată și stingheră. Ne-am așezat amândoi amețiți și ușor obosiți pe masă, era destul de frig și L. îmbrăcată într-un tricou generos decoltat, o fustă largă și dresuri subțiri. Ne apropiam amândoi de începutul vieții sexuale și orice sărut, orice atingere se prelungea parcă într-un preludiu continuu și necontinuat. Ne mișcam deci în cele două lumi ale tatonării, când gesturile au un înțeles clar la suprafață, dar trimit neîncetat la o adâncime pe care numai în vis o atingeam și o simțeam cu atât mai aievea.
Asta nu ne interesa atât de mult, de-abia învățasem la școală de curba lui Gauss și ajunsesem amândoi la concluzia, mai devreme, în bar, că toate lucrurile tind în mod natural să se niveleze, nimic nu e nici prea plăcut nici foarte rău, suntem niște elevi normali dintr-un liceu normal dintr-un oraș normal, etc. Ceea ce însemna că nici actul sexual nu avea să fie grozav, doar următorul lucru pe care să-l bifăm în graficul lui Gauss.
 În bar o întrebasem dacă nu o deranjează mediocritatea ei, pe care amândoi o luam ca pe ceva dat, din moment ce eu dintotdeauna îmi dorisem să scriu iar ea nu avea nicio preocupare de genul ăsta. Mi-a răspuns cât se poate de senin că nu, am băut în continuare și nu ne-am mai gândit la asta, eu nu m-am gândit la lungul șir al dezamăgirilor pe care-l pornisem din copilărie și pe care aveam să-l continui mult timp după facultate, nu m-am gândit că ea n-avea să aibă de-aface cu ceva similar, nici nu aveam cum să mă gândesc la astea pentru că încă nu dezamăgisem destul.
Dumnezeu mi-e martor, încercasem din răsputeri, dar nu e deloc ușor să-i dezamăgești pe părinții mei. Toate așteptările lor sunt ceva de care noi ne bucurăm by default și singurul sfat era să facem ce vrem, lucru pe care aveam mai apoi să li-l reproșez, ce bine m-aș fi descurcat la facultate dacă aș fi avut o pregătire cât de cât serioasă, reproș pe care aveam să mi-l reproșez mai târziu mie însumi.
L. îmi spunea că oricum nu contează, indiferent cum o să fie o să fie bine pentru că ni se va întâmpla nouă, ceea ce va adăuga un strat de intensitate întâmplării. Genul de discuție pe care n-o poți purta decât cu o fată și numai într-un context erotic, la care nici cei de deasupra graficului, nici cei de jos nu ar fi avut acces. Ca de fiecare dată când se întâmpla să învățăm ceva interesant la școală, încercam să aplicăm asta peste tot. Gauss ne spunea că lucrurile nu vor fi niciodată nici foarte bune, nici foarte rele, ceea ce mă întrista și mă bucura în același timp, ne punea la adăpost și ne permitea să ne gândim, cu modestie, la ale noastre.
Nu făceam altceva decât să adăugăm mai multe dimensiuni unui grafic care pornea numai cu două; sexul a fost într-adevăr bun numai prin prisma faptului că ni s-a întâmplat nouă, ceea ce mă făcea să mă întreb dacă chiar și prin prisma asta n-a fost cumva, de fapt, mediocru, întrebare care modifica graficul într-o structură de nedescifrat.
Pornisem atât de bine, toți credeau că o să ajung mare șahist, apoi scriitor, apoi să am măcar o carieră ok, dar graficul curbă necontenit aspirațiile până când începi să te obișnuiești cu eșecul, până la punctul în care te bucură fiecare ratare, din moment ce trebuie să ajungi totuși într-o poziție bună ca să se cheme că ai ratat, proces pe care trebuie să-l repeți periodic,  îngroșând lista dezamăgirilor până când nu mai știi dacă e vorba despre curba sau curva lui Gauss. Știu, despre dezamăgire nu se poate vorbi decât dezamăgitor.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu