21 iun. 2013

Site-ul analfabeţilor



N-am primit adineauri niciun mail uluitor, dar am citit un „articol” scris de un uluit. Este vorba despre articolul cu numele senzaţionalist „Universitatea analfabeţilor”, pe care probabil îl ştiţi, mulţi dintre voi chiar l-aţi apreciat pe facebook pentru că sunteţi uşor de dus cu preşul şi sunteţi certaţi cu logica şi gramatica.

Ceea ce o să spun în continuare ar trebui să vă facă să vă simţiţi foarte prost în cazul în care sunteţi printre cei care au apreciat articolul. Mai întâi voi arăta, printr-o analiză stilistică, faptul că scrisoarea de la care se porneşte în acest articol este falsă, iar apoi voi arăta că autorul articolului este prost, şi, nu în ultimul rând, că şi cititorii lui fideli sunt cel puţin la fel de proşti. 

Profesorul Dan Ungureanu nu există

Scrisoarea domnului Dan Ungureanu – prof. univ. Universitatea Bucureşti, este falsă. Nu există niciun profesor pe numele Dan Ungureanu care să predea la Universitatea Bucureşti vreun curs de literatură engleză sau română (în articol de fapt nici nu se precizează ce anume ar preda acest profesor). Există un profesor cu numele Dan Ungureanu, dar asta se întâmplă la Timişoara, la catedra de limbi clasice. Informaţia poate fi verificată de oricine care verifică orarul Universităţii.

Acum unii dintre voi, care vreţi neapărat ca jignirile aduse în acest articol tuturor studenţilor şi chiar a instituţiei să fie adevărate, veţi spune că poate numele respectiv este un pseudonume, autorul dorind să-şi păstreze anonimatul de teama conducerii facultăţii.

Nu este aşa. Dacă vă uitaţi în comentariile articolului veţi vedea că, la un moment dat, autorul ne anunţă că va urmări situaţia şi nu va rămâne nepăsător în cazul în care preţiosului profesor fictiv (pe care chiar el l-a inventat) i se va întâmpla ceva, la fel cum a făcut şi în cazul lui Arafat(!). Dacă ar fi existat acest profesor, atunci ar fi dezvăluit mai multe informaţii – ce curs predă în primul rând.

Oricum, să reţinem mai întâi faptul că nu e posibil să ai numai studenţi la Română – Engleză. A doua specializare şi-o alege fiecare student în parte, iar la Facultatea de Limbi Străine, unde se predă engleza, există şi studenţi care nu sunt la Litere, la fel cum la Litere există studenţi care aleg altă limbă străină, nu engleza. Ceea ce înseamnă că, chiar dacă n-ar fi un fals grosolan, scrisoarea fictivului profesor nu ar fi reprezentativă pentru Facultatea de Litere.

În al doilea rând, o simplă analiză stilistică, în paralel, a scrisorii profesorului fictiv şi a autorului articolului dovedeşte foarte clar faptul că profesorul şi autorul articolului sunt una şi aceeaşi persoană. Nu numai că au aceeaşi ideologie şi acelaşi stil vulgar de exprimare, dar mai fac şi aceleaşi greşeli de ortografie. Destul de ironic pentru un articol care vrea să demaşte „analfabeţii”.

Analiza stilistică a falsei scrisori

Fictivul profesor Dan Ungureanu foloseşte cam multe greşeli de ortografie, exprimare şi logică pentru a fi profesor. Iată câteva exemple:

nici o” – în general, profesorii de la Universitatea Bucureşti folosesc forma indicată de DOOM, nicio, scris legat;

Restul de cincisprezece din şaizeci, care şi-au amintit totuşi o poezie, au scris totuşi în engleză.” (sublinierile şi îngroşările îmi aparţin) – pe lângă repetiţia inutilă a cuvântului „totuşi”, întreaga propoziţie nu are niciun sens, în contextul în care, înainte, autorul nu precizează absolut nimic legat de limba în care ar fi scris presupuşii studenţi fictivi;

Dacă se dădea admitere la facultate, ei ar fi căzut la admitere.” – (îngroşările îmi aparţin) asta e o exprimare de analfabet;

Toţi aceşti tineri vor deveni profesori de limba engleză şi română peste trei luni.” – total greşit, numai 50% dintre studenţii de la Litere vor să se facă profesori după terminarea facultăţii, iar dintre aceştia foarte puţini îşi găsesc un post de profesor;

- “intitulated” nu există în engleză (conform Merriam-Webster Dictionary);” – niciun profesor de engleză nu simte nevoia să trimită la un dicţionar online pentru a-şi întări afirmaţiile, dar dacă acest lucru se întâmplă, se foloseşte un dicţionar de talia Oxford;

Le-am cerut celor şaizeci de studenţi ai mei referate.” – profesorii cer de obicei eseuri, foarte puţini cer referate. zece erau transcrise (copy – paste) de pe un sit de internet, http://www.referat.ro/.” – parcă profesorul fictiv Dan Ungureanu era profesor de engleză. Pe site-ul menţionat există doar referate în română, care nu pot fi copiate, deci, prin copy-paste;

Se presupune că un absolvent de engleză ştie, după trei ani că în engleză, ca “romanul” se numeşte “novel”.” (sublinierea îmi aparţine) – întreaga propoziţie nu are, gramatical, niciun sens şi nici virgule puse corect;

Educaţia “axată pe competenţe” naşte monştri, fiindcă a şti cine a pictat Gioconda e o cunoştinţă, nu o competenţă!!!!” – profesorii nu folosesc patru semne de exclamare pentru a marca o exclamaţie, oricât de uluit ar fi. În al doilea rând, niciun profesor nu spune că educaţia bazată pe competenţe înseamnă să renunţăm la învăţarea unor informaţii. Propunerea profesorului fictiv este înlocuirea sistemului bazat pe competenţe cu unul în care copiii să acumuleze cât mai multe informaţii?

Clasificarea academică a universităţilor din întreaga lume, a Institutului de Pedagogie al Universităţii Jiao Tong se opreşte la primele 500 de universităţi din lume” – aici lipseşte o virgulă după Jiao Tong;

Absolvă cu diplomă, studenţi care acum 15 ani ar fi căzut la admitere.” – aici nu trebuia pusă virgulă;

Problema universităţilor noastre e să ajungă din urmă nivelul liceelor româneşti din 1988niciun profesor întreg la cap nu ar afirma aşa ceva, doar un jurnalist de tabloid aservit lui Băsescu ar putea-o face;

Comisia centrală de acreditare a titlurilor universitare face conducători de doctorat în glumă. Sunt un excelent prooroc. Nu se mai miră nimeni că n-avem universităţi remarcabile cu cercetători remarcabili, când înşişi conducătorii de doctorat se fac din carton lipit cu aracet.” (îngroşarea îmi aparţine) – ce sens are propoziţia îngroşată? Fac încă patru profeţii :” – care a fost prima?

zuluşii ne vor privi ca şi acum, de sus” – lipseşte o virgulă
bugetarii care freacă dosare pline de greșeli, au salariu dublu față de privat” – virgula e folosită incorect

Niciun profesor nu va numi doar forma corectă a unui cuvânt sau a unei sintagme atunci când îşi corectează studenţii. Orice profesor va da şi regula, aşa cum se întâmplă aici. Apoi, trecerea de la scrisoare la comentariul autorului articolului este atât de bruscă, dar total neobservabilă. Asta deoarece atât autorul scrisorii cât şi autorul articolului împărtăşesc acelaşi stil caustic şi lipsit de logică, aceleaşi greşeli de gramatică şi aceeaşi ideologie. Practic, sunt suflete pereche.

Concluzia?

Radu Morar este un jurnalist slab, care şi-a făcut un site de scandal unde unul dintre agramaţii pe care i-a angajat a publicat un articol în care spune că studenţii de la Litere Română – Engleză sunt analfabeţi. Câteva mii de oameni, cu toţii având un nivel de inteligenţă sub medie, l-au crezut pe cuvânt pe autorul articolului atunci când a spus că a primit o scrisoare de la un profesor universitar, deşi, în mod evident, aceasta era un fals.

Chiar dacă ar exista o dubioşenie ca Dan Ungureanu, această dubioşenie n-ar putea preda literatură engleză la Universitatea Bucureşti. Acolo sunt profesori extrem de bine pregătiţi, care ne-au învăţat, printre altele, cum să facem o analiză stilistică a unui text astfel încât să ajungem la adevăr. Le mulţumesc profesorilor mei pentru această competenţă pe care am dobândit-o de-a lungul celor trei ani foarte frumoşi şi fructuoşi pe care i-am petrecut la Litere, Română – Engleză.

Doresc să îi anunţ pe cititorii site-ului pe care l-am menţionat aici că de fiecare dată când un text este scris în trei culori şi foloseşte patru semne de exclamare pentru a atrage atenţia, înseamnă că textul respectiv este scris de nişte analfabeţi care se adresează altor analfabeţi.

18 comentarii :

  1. Nu știu cine este Radu Morar, cel menționat în concluzia materialului de mai sus, dar autorul materialului discutat, fondator al site-ului "capitalism pe pîine", este mihai giurgea. fost reporter la protv acum vreo 15 ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. radu morar e unul dintre autorii site-ului, dpdmdv cel mai cunoscut autor de pe site-ul ăla, dpăsdv e site-ul lui. mi se rupe că ăla a fost reporter la protv acum vreo 15 ani și am în general o părere foarte proastă despre reporterii protv, mai ales despre redactorii protv.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Radu Morar? E mult spus jurnalist, părerea mea.
    Nu contest Facultatea de Litere sub niciun aspect, dar aş spune, totuşi, că mai ajung şi analfabeţi pe acolo, eu am cunoscut câţiva, şi asta pe vremea când exista admitere pe baza de examen.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de la faptul că ajung pe-acolo și analfabeți și până la a spune că în toată facultatea sunt numai analfabeți e cale lungă.

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. "Acolo sunt profesori extrem de bine pregătiţi"

    RăspundețiȘtergere
  6. Enfin, Dan Ungureanu exista. El a scris in Dilema un articol intitulat Educatia bazata pe competente. Ioana Both i-a raspuns in aceeasi revista. In comentariile de la articolul d-ului Ungureanu apare enumeratia de mai sus, cu greselile studentilor (comentariul e semnat "dan ungureanu"). Comentariul, articolul si mica cearta dintre cei doi profesori au loc in 2010. Bloguri si siteuri preiau in acelasi an articolul. Asta se intampla acum 3 ani. Chestia de pe capitalism pe paine e din 2012. Din cate inteleg de pe net, textul pe care l-ai comentat apare tot in 2010 pe blogul revistei Cultura. Se prea poate ca Dan Ungureanu sa fi scris textul si la preluarile ulterioare sa fi suferit schimbari. Se prea poate ca Dan Ungureanu sa nu fi scris textul si atunci, cam asta e. Se prea poate ca la mijloc sa fie multi extraterestri, rai si verzi. Si, fireste, se poate ca un student de la litere sa nu stie poeti englezi de sec. XIX.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bă, dan ungureanu de care zici tu nu a fost profesor la Universitatea București, ceea ce înseamnă că dan ungureanu din scrisoarea de pe site-ul ăla e fictiv. și da, dacă chiar a preluat chestii din articolul lui dan ungureanu de care zici tu, în mod clar chestiile alea au fost modificate. deci nu știu despre ce extratereștri răi și verzi vorbești. e chiar așa greu de înțeles sau o faci intenționat?

      Ștergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am verificat adineauri pe Capitalism pe Paine si autorul este Mihai Giurgea, nu Radu Morar. Scrie cu litere mari sa vada orice prost. Nu stiu cum e cu onoarea studentilor, dar oricine habar n-are sa citeasca numele autorului sub titlul unui text isi merita numele de analfabet.

    RăspundețiȘtergere
  10. n-am zis nicăieri că Radu Morar ar fi autorul articolului.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sînt Dan Ungureanu în persoană. Cred că împart doar cu Homer onoarea (stranie) de a fi scris cineva un articol, despre mine, în care afirmă că nu exist. Celebrități mai mărunte s-au mulțumit cu dezmințiri ale unor necroloage pripite..
    Articolul l-am scris de mult. A fost preluat de pe un blog pe altul. I s-au adăugat virgule, i s-au suprimat virgule, i s-au tăiat paragrafe, i s-au adăugat paragrafe. I s-au adăugat semne de exclamare. (Un bătrînel cretin de dreapta, pe blogul lui).
    Cine a adăugat din mers la început fraza ”profesor la Universitatea București” iarăși nu știu.
    Tot ce devine viral re-intră în cultura orală. Va fi modificat, interpolat, folosit pentru alte bătălii de ariergardă.

    Despre Pintea (de exemplu) există diverse balade populare, cele mai multe contradictorii. Dar vă asigur că i-am citit dosarul de cercetare penală, scris în latină, prin 1702.

    Culmea ironiei e că, neavînd cont de WordPress, trebuie să public acest comment ca anonim.

    RăspundețiȘtergere
  12. „Nu există niciun profesor pe numele Dan Ungureanu care să predea la Universitatea Bucureşti”, nu am zis nicăieri că nu există niciun profesor pe numele Dan Ungureanu. Despre alte facultăți din România nu am vorbit, am vorbit doar despre facultatea pe care am terminat-o. Mă rog, n-am scris despre Dan Ungureanu, ci despre site-ul ăla cretin.

    RăspundețiȘtergere
  13. Prezumțioase și excesive vituperările "credulilor". În rest, de acord cu autorul

    RăspundețiȘtergere
  14. Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o ​​pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, toate mulțumim doctorului dawn acuna, contactați-o pentru ajutor: e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
    Whatsapp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere