23 feb. 2014

Chestie culturală pe net!



Există o chestie pe internet care se numește Hyperliteratura.ro. Zic că e o chestie, dar numele trimite de fapt la două chestii: literatură și internet. Nu e singura chestie de pe internet unde apar chestii despre literatură, și nu e nici cea mai bună, ba chiar e printre cele mai slabe în ce privește conținutul. Genul de chestie la care mamele și tații noștri care de-abia au învățat să mânuiască internetul i-ar da like, pentru că literatură. Dar în același timp genul de chestie pe care orice om care se respectă ar evita-o.

Nu, nu vreau să-mi încep dimineața cu o cafea în mână, citind tot felul de pseudosfaturi pseudoliterare cu pseudoumor despre ce motive aș avea să mă apuc de citit (dacă n-am făcut-o până acum). Și îmi imaginez că ăia care nu s-au apucat de citit până acum n-o să intre pe un site care are literatură în titlu, sau, chiar dacă ajung din greșeală acolo, n-o să se apuce de citit din cauza vreunuia dintre cele 16 motive stupide funny wannabe din articol.

Acum, mai există o chestie care e prezentă și pe net, dar și în realitatea fizică. Chestia asta se numește Andrei Ruse și e fondatorul primei chestii, Hyperliteratura.ro. Nu știu ce fel de scriitor e Ruse, n-am citit nimic de el, dar știu ce fel de om e pe facebook, unde în fiecare zi își numără likeurile pe care le-a adunat siteul lui pseudocultural și se bate cu pumnii în piept că ce bun e ca promoter cultural și cum propovăduiește el cultura. Odată l-am văzut într-un dialog cu DC-E și sincer dacă nu le citeam numele nu știam care e care, amândoi o retorică și-un ego erau. 

Până la urmă nu e neapărat rău să fii lipsit de modestie, cu condiția să ai și motive, dar când ajungi să scrii editoriale în care spui că toți ceilalți sunt de căcat și că tu meriți să ți se sugă p ridice statuie pentru că ai întreținut un site pseudo-cultural, că tu înțelegi, Î N Ț E L E G I dom’le cu adevărat cum trebuie să atingi publicul ca să-l faci să dea like la literatură, atunci devii ridicol. Probabil că și Ruse și-a dat seama de asta, așa că a șters editorialul, dar rămâne cu atât mai ridicol din moment ce n-a avut curajul să-și mențină poziția.

Siteul Hyperliteratura.ro e cultural cum e limba în care scrie Grapini română. Iar likeurile sunt atât de ușor de strâns, sunt atâția oameni care apreciază orice citat pus pe o poză dacă scrie numele unui autor celebru pe el, orice sfat de viață profund și căcaturi care-ți dau o aparență de om cult. Îmi vine greu să cred că Ruse nu știe diferența dintre a aprecia cu adevărat un site, o revistă, etc., și a da un amărât de like pe facebook. Ăia 50000 de oameni nu sunt cu nimic mai deștepți pentru că sunt fani virtuali Hyperliteratura. Niciun om nu devine deștept citind chestii dintr-astea, cum nici faptul că citești cărți sau că joci șah nu înseamnă că ești by default mai deștept decât ceilalți, cum nici faptul că ai 700 de prieteni pe facebook nu înseamnă că ai de fapt mai mult de șapte prieteni. 

Până una-alta, dacă tot e așa mare PR-ist, poate n-ar fi o idee rea să țină Andrei Ruse un curs în domeniu, să-i învețe pe alții cum să facă literatura plăcută publicului larg: cum se selectează un citat celebru de pe citatecelebre.ro, cum se copiază în paint peste un fond verzui și-apoi se pune watermark mare în jos: Hyperliteratura. Puțini stăpânesc arta asta, maestre!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu