25 oct. 2013

Cele mai bune scuze pentru care n-am mai citit nimic


Termini o facultate și intri ușor-ușor într-o fază din ce în ce mai tălâmbă a vieții. Nu mai ai nicio scuză să nu muncești și nu știi câți ani o să mai poți s-o arzi așa, fără o rată babană la bancă și-un copil agățat de gât. Glumele studențești ți se par ușor ridicole, cum ți se păreau în facultate alea de liceu; preferi o comedie proastă făcută-n sudiourile americane și un braț de popcorn în confortul apartamentului tău închiriat decât să-ți târâi picioarele până-n nu știu ce ceainărie, doar ca să porți conversații încâlcite cu foști colegi de facultate de care te leagă din ce în ce mai puține lucruri.

Nicio activitate care necesită efort nu e recreativă și te sâcâie. Nu datorezi nimic nimănui și speri doar să nu-ți datoreze altcineva ceva. Altfel, noile cunoștințe pe care le-ai făcut pe la diversele locuri de muncă n-au nicio treabă cu facultatea pe care-ai terminat-o, de-aici și ușurința cu care vă înțelegeți, cu toate că nici asta nu-ți place, e ca și cum ai termina un joc video în câteva ore, dar folosind cheaturi. 


Oricum ai lua-o, la un moment dat te întâlnești pe stradă cu cineva care te cunoaște, te știe de pe vremea aia. După scurtul schimb de replici prin care vă mirosiți reciproc, apare inevitabila întrebare: „Și, ce-ai mai citit în ultimul timp?”, la care, din reflex, vrei s-o bagi pe-aia cu „N-am mai avut timp”, dar e o scuză atât de slabă încât mai bine i-ai spune direct că ți-a mâncat câinele cartea.

Da, și profii din liceu și ăia din facultate aveau dreptate când spuneau că să citești acum, că după aia n-o să-ți mai ardă. Și totuși, niciun profesor nu te-a pregătit pentru momentul ăsta delicat în care trebuie să formulezi un răspuns cât de cât articulat prin care să nu te faci chiar de căcat în fața persoanei cu care-ai dat întâmplător nas în nas pe stradă, întorcându-te extenuat din Mega Image după 15 minute petrecute în fața raftului încercând să-ți dai seama care e diferența dintre sucul de roșii, pasta de roșii și bulion. Există totuși soluții la îndemână prin care poți să ieși curat din subtila asta confruntare psihologică, lucruri pe care le poți spune fără teama de-a nu păstra aparențele.

1. Nu, am fost la proteste

O soluție elegantă prin care profiți de situația creată cât încă mai poți. Asta e, te trezești dimineață, te duci la muncă și de-acolo direct la protest. „Ce să-i faci fată, nu vezi că nu se mai poate cu ăștia? Își fac de cap cu legile lor cu tot...” Da, admiți că n-ai mai citit, dar pentru o cauză nobilă. Ți-ai făcut datoria și ai schimbat și subiectul într-un mod destul de subtil cât să nu se prindă nimeni.

2. Am văzut filmul

Practic erai pe punctul să citești o carte, chiar îți făscusei timp liber special pentru asta, când, printr-o pură coincidență, ai văzut filmul! Cu părere de rău, ai renunțat la carte și ai lăsat-o pe altădată. Acum, normal, o să ți se spună că întotdeauna cartea e mai bună ca filmul, dar ai și-aici o scăpare, poți să dai contraexemplul perfect - „Fight Club”.

3. Nu-mi place, de-aia

Deci practic nu e că ți-e lene, că nu mai ai răbdare să treci prin 50 de pagini stufoase ca să ajungi (poate) la un posibil fir epic și-o pagină de acțiune amărâtă. Nu, pur și simplu nu-ți mai place așa mult literatura. Nici nu e vina ta, e ca pe vremuri când se întrerupea semnalul la cablu și după ce verificai pe după toate colțurile televizorului oftai resemnat, „E de la ei...”

4. Scuze, nu prea aud cu urechea asta, ce-ai zis?

Nu pare o scuză în sine, dar pe lângă faptul că poți câștiga timp cu replica asta, o mai poți folosi și ca să schimbi subiectul. După ce ți se repetă întrebarea, răspunde pur și simplu, „Aaa! Da, gătim în fiecare zi!”


5. Nu mi-a picat netu'!

Da, mi-ar fi făcut foarte mare plăcere să mai citesc ceva, chiar am un sertar întreg de recomandări acasă, dar ce să fac dacă nu mi-a picat deloc netul? La un moment dat nici nu l-am mai plătit, dar tot degeaba. Sper ca măcar viteza la download să mai scadă, altfel n-am nicio șansă. Dacă ai grijă să spui scuza asta ca lumea, ar trebui să obții efectul din gif-ul de mai sus.

Un comentariu :

  1. prima parte mergea mai bine la pers intaia decat a doua, nu de alta dar am trecut acum 10 ani prin situtia respectiva si nu ma mai identific asa bine. sa vezi cum e peste zece ani, te obisnuiesi sa fii un loser care nu face nimic nici macar nu mai citeste.

    RăspundețiȘtergere