22 mai 2013

Sunt un rapper și nu fac sens




Câteodată am impresia că sunt un maidanez şi rup lesa. Asta şi-a zis Puya la un moment dat şi după aia a făcut un hit pe chestia asta. „Sunt un maidanez şi rup lesa/ nu mă poţi dresa”. Întrebarea e de ce a ales refrenul ăsta şi nu „Sunt o broască ţestoasă şi-mi iau zborul/ nu-mi poţi mânca piciorul”? Ar fi avut la fel de mult sens.

Nu ştiu, câte greşeli ai voie să faci în două versuri? Nu e o limită? Deci: 1. Maidanezii nu au lesă; 2. Maidanezii, ca orice alt câine, pot fi dresaţi; şi 3. În cuvântul „dresa” accentul cade pe a doua silabă, nu prima. Ar trebui să li se dea amenzi oamenilor care hrănesc rapperi dintr-ăştia.


Dacă s-ar fi născut în Franţa, Puya ar fi fost un geniu. Inventatorul rapului absurd. Dar aşa, având neşansa să fie român, rămâne un rapper la fel de prost ca fostul lui coleg de trupă, Sişu, care n-o să înţeleagă niciodată că meseria de dealer nu-i de el.

Dar stai, asta nu e tot! Tot în refren apare halucinantul vers „Nu execut când zici culcat”. De ce ai simţi nevoia, ca rapper, să spui asta într-un refren? Să înţelegem de aici că i s-a întâmplat de prea multe ori ca oamenii să vină la el şi să-i zică: „Puya! Culcat!?” De atâtea ori i s-a întâmplat asta încât a simţit nevoia să facă o melodie în care să îi roage pe ceilalţi să nu îi mai spună să stea culcat? Ăsta e tot mesajul piesei: „Vă rog, nu-mi mai cereţi să stau culcat”.

Refrenul piesei e cântat de alcineva, un tip de care n-am mai auzit şi cel mai probabil de care n-o să mai auzim niciodată. Dar ce e interesant la el nu e felul în care cântă, ci felul în care dansează. Dansează ca şi cum regizorul i-ar fi spus: „Ok, acuma mişcă-te ca un câine tranchilizat, pe jumătate castrat şi călcat de maşină de trei ori în ultimul minut”. Există specii pe cale de dispariţie tocmai pentru că la ele dansul împerecherii seamănă prea mult cu felul în care se mişcă ăsta. 

Bine, acum nu îi cerea nimeni lui Puya să facă o piesă bună, sau măcar cât de cât mai puţin retardată, dar chiar nu putea să facă o piesă în care să renunţe la sintetizatorul ăla de voce? Abia aştept ziua în care o să descoperim că Puya e o dronă americană trimisă pe plaiurile mioritice ca să supravegheze „maica” Rusie.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu