8 mar. 2014

True defective

Astăzi vom vorbi despre o problemă deseori ocolită în lingvistica contemporană, în speță clasa substantivelor semidefective de dativ. Această clasă nu este amintită încă în noul DOOM, dar va fi probabil cu siguranță definită în următorul noul DOOM. După cum îi spune și numele, substantivul defectiv de dativ poate fi găsit acolo unde avem de a face cu substantive defective de plural. De exemplu, cuvântul „jale”, pe care îl putem întâlni în enunțuri de genul:

„În Același sânge, Pacha Man exprimă intensitatea [jale] urbane”.

Putem observa cum, în acest enunț, substantivul „jale” este defectiv de plural, dar se află în cazul dativ, de aici și dificultatea de a nimeri forma corectă. Cum dativul se obține de la forma de plural a substantivului, care este articulată cu articolul hotărât, trebuie mai întâi să ajungem la o formă acceptabilă, din punct de vedere al normelor ortografice și ortopoetice ale limbii române. Vom ajunge la această formă deci prin analogie cu un substantiv asemănător celui care ne interesează:

    Sg. – Pl.
Vale – Jale; văi – jăi

Odată ce am obținut această formă de plural pentru substantivul nostru defectiv, ne putem întoarce la enunțul inițial.

„În Același sânge, Pacha Man exprimă intensitatea jăii urbane”.

Observăm deci că, deși substantivele defective de plural sunt greu de pus la forma de dativ, acest lucru este totuși posibil cu puțin efort imaginativ și creativ, de care absolut orice vorbitor de limbă este capabil, prin faptul că avem cu toții un simț nativ al gramaticii. Defectivele de plural sunt, deci, pe jumătate defective și de dativ, adică semidefective de dativ.


Aceasta a fost lecția de gramatică de astăzi, vă mulțumim și vă așteptăm data viitoare. Nu ezitați să ne lăsați orice nedumeriri aveți în comentarii sau pe adresa de mail, deoarece este posibil să vă răspundă altcineva. 

Un comentariu :

  1. dncolo de farmecul demonstratiei, ala nu e un genitiv? chit ca gen-da au aceeasi forma, totusi sa spui ca in prop data ca exemplu "jale" e in cazul dativ...

    RăspundețiȘtergere