19 mar. 2013

5 reguli gramaticale cu care faci față la toți

Am o diplomă de filolog de care nu sunt mândru și sunt convins că nici ea nu e prea mândră de mine. Diploma asta mai multe rele mi-a adus. Am rămas prost când m-am angajat ultima oară și tipa de la hr mi-a cerut diploma. Ca să faci cu ea ce? Cât de perversă trebuie să fii ca hr-iță să-i ceri cuiva diploma de filolog?  Nu vrei mai bine diploma de bac? Oricum la ritmul în care merg lucrurile cu bac-ul, peste câțiva ani liceul o să fie încadrat la studii superioare.

Mă rog, m-am dus la Fac. de Drept, mi-am eliberat diploma și m-am angajat. Dar problemele nu s-au oprit aici. Din cauză că sunt *filolog* și că totuși oarecum scrisul e munca mea (deocamdată), colegii îmi adresează tot felul de întrebări la care un filolog ar trebui să știe răspunsul. Cum se scrie asta, e corectă fomularea asta, cum e mai bine etc. La început mă străduiam să-mi apăr diploma și nevoile și neamul, așa că răspundeam cât de filologic puteam. Dar de la un timp am început să fiu din ce în ce mai delăsător, inventând tot felul de explicații de genul „ambele variante sunt corecte”.

Sunt convins că nu sunt singurul filolog care are problema asta, așa că am întocmit acest minunat top 5 reguli gramaticale pe care le poți folosi cu încredere oricând:

Întrebare: Cu câți de „i” se scrie „fi” din „nu fi bou”?

Răspuns: Cu câți poți. Dacă poți cu unul singur, scrie-l cu unul. Dacă mai încape încă unul, sigur, de ce nu? Și dacă e loc de doi sigur poți să mai înghesui unul pe-acolo. Dar regula este „cu câți poți”, deci dacă nu ai timp de prea mulți, nu uita că unul e de-ajuns. La limită, poți să-l scrii și fără niciun „i”.

Î: E bine-așa, sau trebuie cu cratimă? 

R: Conform noului DOOM, nu se știe exact. În general când nu știi exact ce răspuns să dai poți s-o bagi liniștit pe-asta cu „conform noului DOOM”, oamenii o să plece privirea în pământ și-o să-și bage coada între picioare schelelăind. Dacă nu sunt convinși poți să-i bați depreciativ cu un ziar peste cap până se plictisesc.

Î: Cum se pun virgulele aici?

R: Cum vrei. Oricum ai vrea tu e corect. Go mad! Și nu uita: o virgulă în plus înseamnă o șansă în plus pentru un copil bolnav de cancer. Deci, mai ales, ca să, eviți, cacofoniile, folosește, virgula.

Î: „Copii” sau „copiez”?

R: Aici chiar nu știu regula dar corect e „copiez”. În general când nu știi regula dar ai o intuiție lingvistică, poți să apelezi la onestitate. Colegii tăi vor aprecia asta și o să fii surprins cât de puțin îi interesează de fapt regula în sine. Vor doar un răspuns rapid și ferm. Deci poți să spui cu încredere: „Nu știu sigur, dar așa e corect”.

Î: De ce în 90% din cazurile când folosesc „la” nu are funcție sintactică?

R: Pentru că ești hip-hoper. 

De reținut sunt primele trei reguli, care te vor scoate din majoritatea încurcăturilor lingvistice. Noapte bună!

10 comentarii :

  1. Dincolo de ironie:

    1. Nu se spune in romana "cu cati de i", ci ""cu cati i". "Cu cati de baieti?" nu. "Cu cati baieti"

    2. nu fi - un "i" - imperativul negativ se formeaza de la infinitiv (ca viitorul), deci are un singur i.

    3. in limba romana, cratima are rol precis. nu cunosc nici macar o situatie chestionabila fonetic, etimologic, morfologic sau sintactic.

    4. virgulele se pun dupa reguli extrem de precise! incidentele, apozitiile, vocativul si unele dintre antepuse primesc virgula. dar regulile sunt foarte multe. asta nu le face uzul relativ, ci numai complex.

    5. unii simt "copii" in loc de "copiez" pentru ca nu simt o directie din limba (care e foarte... franceza) din ultimii 150 de ani si tind sa conjuge dupa structura veche slavona. E "copiez" pentru ca vine din franceza. Verbele mai vechi (a intarzia) merg... pe regula veche.

    6. pentru ca in afara cazului cand e... adjectiv (a venit la lume), e prepozitie, si prep nu au fs.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cind ai timp verifica gramatica academiei. O sa te lamureasca ca e corect "cu citi DE i"!

      Ștergere
  2. anonim...n-ai inteles nimic, stai jos..2!

    RăspundețiȘtergere
  3. Î: „Copii” sau „copiez”?
    R: Teoretic, nici unul nici altul, practic, depinde in ce context sunt folosite.

    Super tare articolul! M-am distrat (virgula) copios. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, Anonim. Nu intelegi nimic. Ce conteaza ce incerci tu acolo, mult mai cool este bascalia marelui Mihaiu, care este atat de funnI incat niimeni de la guerrilla nu se putea compara cu el. Sau nu avea voie. Cu el cu dobro si craioveanu. Ca ei sunt funnI rau si inteligenti si se pricep la toate. Crezi ca asa usor ajungi guvernator in Delta? Asa ca, Anonim 1, stai jos si nu mai comenta aiurea.

    Alt Anonim

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. există un blog foarte mișto care se ocupă cu regulile astea, se numește diacritica.wordpress, deci dacă chiar vrei să (te) informezi te duci acolo.

      noi nu facem de astea că nu vrem să rivalizăm cu ceva ce există deja și e bun.

      Ștergere
  5. Dar astea e decât o parte din ele, mai am văzut eu pe alte situri că mai ar fi!

    PS Anonim 1 este Antihazul şi umblă să stârpească tot ceea ce este hazliu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai..D-le Necunoscut, e bine zis "doi de i", că, dacă la matematică ai primit "2..4", nu sună bine, dar dacă spui "2 de 4" înţeleg dragii tăi cititori care e situaţia!
    Conceptul de prezentare al acestor situaţii de limbă si limbaj e unul hazliu, ironic, de ce nu? Există...jdemii de cărţi din care să înveţi, asta nu se face, nepărat, citind aceste notiţe!

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere